Jemput Masuk

Asssalamualaikum...jemput masuk semua..

Thursday, November 4, 2010

Penantian yang menyeksakan..

Aku rasa result final exam akan keluar hari ni...mengikut firasat aku yg tak berapa boleh pakai  ni lah...gabra jgak la ni...x senang duduk..

Tuesday, November 2, 2010

Tatkala aerotrain ditutup..


lama tak naik bas..hehehe
Tiba la masanye system aerotrain kat tempat kerja aku ditutup selama 5 bulan...lama tuuu....5 bulan la naik bas yg berstatuskan suasana bas mini...ini bermakna perjalanan utk ke office akan mengambil masa yg lebih lama..dulu perjalanan hanya mengambil masa dlm 20minit dan kini sudah jadi 30minit..

Flight KU yg enjinnye ditutup apabila kenderaan berada di laluan hadapan..

Dulu (tahun tak ingat daaa) system aerotrain ini pernah ditutup sebulan kerana pihak maintenance ingin menambah coach aerotrain dari 2 kepada 3 unit..dan sekarang tak salah aku..system ditutup untuk memberi laluan kepada kerja2 memanjangkan landasan ke depot maintenance yg baru..aku tak sure samada mereka akan menukar coach yg usianye sudah mencecah 12tahun..patut tukar dah tu...aerotrain tu pun asyik sangkut je..

Kenangan semasa mula2 bekerja disini dulu..aku sgt exited bila menaiki aerotrain ni..pasal announcement die ade dlm bahasa jepun..tapi setelah usia bekerja mencecah umur 7 tahun...aku dah tak heran dan siap secara tak langsung boleh hafal dah announcement version bahasa jepun ni..hahahhaaa..nak tergelak pun ade...bab buku pelajaran susah plak la nak menghafal..;-p



Sesak tu ...

pass through bay C3 which SV flight just arrived..




Monday, November 1, 2010

Cerita bilik baru dan tanggungjawap..

Bilik bujang aku le ni...
phew...penat betul kalau kene pindah nih...padahal barang nye tak la byk sangat..baru ku tahu betapa byk habuk di celah2 sana sini..setelah sekian lama duduk di rumah lama..akhirnya tuan rumah inginkan rumahnye kembali..berlaku la proses mencari rumah seantero kawasan kota warisan sepang..kenapa mesti kawasan yg sama..mestilah..kawasan ni la yang paling ideal mengikuti keperluan semasa aku ..dekat dgn erl untuk ke office dan agak senang untuk ke sekolah di serdang..kurang jammed nye..kota warisan pun complete ngan bank..kedai makan..7E..etc..so ia kawasan yg sangat sesuai utk didiami oleh warga2 KLIA, cyberjaya atau putrajaya..(yg sebenarnye kawan2 aku byk kat kawasan ni ahaks..)

Kawan aku yg baik hati ni ade la offer utk menyewakan salah satu bilik di rumahnya..terima kasih buat acap kerana memberi sewa bilik rumahnya yg mcm istana nih hehhee..budinya akan sentiasa dikenang..dengan budget seorang student part time macam aku ni sgt terhad..so pertolongan nya di saat aku terkapai2 hampir lemas mananggung cost sekolah yg agak mahal adalah sangat melegakan kerana hidup yg sekarang ini terpaksa membiasakan diri dgn meggi sebagai makan malam demi membayar tuition fee.(minta simpati ke ni hahaha..sekadar berkongsi je..ade yg lebih susah dari ini..) Teringat pula kisah di giant sabtu lalu..ketika aku sedang membeli barang keperluan rumah..aku ternampak satu seluar pendek yg berharga RM20..oleh kerana kekurangan seluar pendek..aku berhajat untuk membeli sehelai..tetapi aku mengambil masa dlm 10minit berkira2 samada ianya patut dibeli atau sebaliknya..ape yg aku cuba utarakan ialah ..inilah saat yang aku sedar kenapa ibu aku sentiasa mengatakan tidak sewaktu aku meminta itu dan ini semasa di bangku sekolah..saat itu aku mengomel2 mcm2 kerana kecewa hajat yg tidak dipenuhi walau kosnye tidaklah semahal mana..tapi kini aku tahu dgn kata tidak itulah aku mampu sekolah hingga ke tahap ini..hurmm..besar tanggungjwap ibu bapa kita nih..anyway bebalik kepada cerita bilik baru, tanggung jawap untuk menyewa dengan tuan rumah ni lebih besar sebenarnye..kite mesti menjaga hartanye sebaik kite menjaga harta benda kite sendiri malah mungkin lebih baik..bukan senang ye tuan rumah menjadikan rumahnye seindah itu...jadilah seorang penyewa yg bertanggung jawap..

Barang2 aku tak banyak sebenarnye..nadi bilik aku terletak pada katil aku..satu set hifi (wajib ada..mesti dengar radio sebelum tidur) satu rak buku usang kesayangan aku..dan tak lupa buku2nya yg melambak selaku agen pengumpul habuk..penat aku membersihkan buku satu per satu sebelum disumbat ke dalam kotak..tetapi fakta yg paling penting aku nak letak kat sini..aku sakit satu badan..penat mengangkut dan memunggah barang..dah penat menjadikan semua barang2 dust free..ikutkan hati nak je upah org tetapi..hahaha..kudrat tu masih boleh dipakai..buangkan rasa malas..

ciao (masa utk tido: 1241hrs)

Friday, October 29, 2010

Hello Semester Baru

Rasanye mcm baru semalam je aku update post yg final exam baru berakhir..(hmmm mmg semalam la pun)..Paper cost accounting menjadi penutup semester 1 tanggal 27th Oct lalu..Hari ni kami menerima notis untuk arahan mendaftar bagi semester dua dari 1st nov hingga 04th nov..Oh my~..kelas untuk semester 2 akan bermula pada 8th nov..So bila cuti semesternye?...cepat sungguh program's outline kamu wahai GSM..baru je rasanye nak merenggangkan urat2 otak aku nih..ha ha..tapi walau apa pun cabaran itu tetap la cabaran kan...masih terngiang2 lagi pesanan prof mad nasir..agak berfalsafah jugak la cikgu aku yang sorang ni..ape pesanan die kepada kami tetap dapat menarik perhatian aku dalam kelas..berbunga2 ayat cikgu aku yg seorang nih..tetapi satu je tabiat beliau iaitu suke mengaitkan pesanan atau kiasan nya dengan unsur2 agriculture..maklumla..agriculture economist..semua contoh, kiasan atau pesanan dimasukkan unsur2 pertanian..ayam lah, kelapa sawit lah, buah lah...die pernah berpesan..fasa skrg ni adalah fasa membajak dan membaja..hidup ni akan agak susah sikit..tapi kalau kite teruskan usaha..kuatkan semangat..waktu menuai nanti buah nye sangat manis..hurmmm..die kata buah tu die dah rasa dan antara buah yang paling sedap die rasa sewaktu sebaya kami...bersungguh2 nada suara cikgu aku ni meyakinkan kelas kami...hahaha..baik prof..saya pegang pesanan prof tu..mungkin ini la fasa yg aku sedang lalui tatkala beliau melaluinye di era 70an dulu...harap2 buah yg aku dpt tuai nanti akan semanis buah yg dituainye dulu lah..insyaallah..so brsediakah aku ni nak menghadapi cabaran 3 subject lagi..aku pun tak tau...muaaahahahahahaha..

p/s : nervous tunggu result ;-(

Thursday, October 28, 2010

Carca Merba Sewaktu Exam

















Yeeaayy...musim exam tiba lagi...time mcm ni la semua jadi carca merba...masa mcm ni la aku baru sedar yang masa itu emas..at least emas still lagi boleh beli kat kedai..masa tak dapat la nak beli2...dilemma betul...nak mengejar beban kerja di office serentak dengan menghabiskan semua assignment dan case study utk disubmit sebelum final exam...itu belum campur revision utk exam..mau berpeluh jugak la aku berulang alik dari pejabat ..ke rumah..ke library..ke class..discussion group..study group..dan segala mcm jenis..bilik tido pun dah kire setaraf ngan stor gudang..tapi tak ape...itu lah pengorbanan katenye...org tua2 berpesan bersusah2 dahulu ..bersenang2 kemudian...tapi aku ni...besusah2 dahulu...sampai la skrg hahahaha...ape dah jadi...bila senangnye..ade yg cakap.."sabar...ade tuuu...senangnye mungkin jauh skit"...mungkin betul jgak la ckp member aku  nih..sabar je la ye kengkawan...janji aku dah usaha sedaya mungkin..mencari ilmu sampai ke daerah serdang...(tak le jauh mana pun he he)

So bercerita tentang exam ni...student  semester ini dikehendaki mengambil minimum 9credit hours..pusing punye pusing program outline akhirnya aku decided untuk mendaftar 3 subject..Managerial Economics..Cost Accounting dan Organizational Behavior...Subject yg pertama tu klw belajar lama2 mau botak kepala..pasal tu kami habiskan dalam masa 3 bulan sahaja..itu pun berapa kali hampir pitam hahaha...maybe bagi mereka yang mahir menggunakan statistical regression dan business calculus, economy tidaklah menjadi isu..tapi aku...menghadapi tekanan mental utk memerah otak walaupun biasa menggunakan formula statistic dan calculus sewaktu di uitm dulu...maybe this is not my things but i take it as a joy to challenges myself and i succeed..i hope..(by this time result belum keluar hiks).. Subject ni dikendalikan oleh Prof Dr Mad Nasir..Dekan bagi Agriculture Faculty..seorang yg sgt cool dan sangat prihatin tetapi sangat tegas..aku masih ingat sekali aku present analysis on bicycle production menggunakan cobb douglass function..tapi 100% salah daaa..siap kene major correction tapi the best part is..hes fine with it..katanye.."takpe..kite dlm leaning curve lagi..salah takpe..balik buat pembetulan naaa.."presentation yg patut jadi 1 jam jadi 5 minit je...pasal dah salah..ha ha..So i conclude that managerial economy is my biggest challenge this semester..setiap kali balik kelas mesti sakit kepala..setiap kali dapat beratus data untuk dianalisa..mata aku jadi makin sepet.Prof..klw prof dengar..saya nak A ye..penat dah ni memerah otak.terima kasih kerana mencurah kan ilmu kepada kami :-)
paper penutup..selamat tinggal semester 1..



Tetiba...


Sila abaikan kotak rokok itu..sekadar untuk perhiasan.. ;-p

Tetiba atau tiba tiba..mana2 pun menggalas maksud yang sama..kenapa "tetiba" menjadi post pertama aku nih..pasal tetiba la aku rasa mcm nak menulis blog..setelah sekian lama org dah menulis...aku baru nak merangkak2 mula menulis...kalau dlm istilah pemasaran aku ni dikategorikan sebagai 'laggard market response' la..org yang akan memberi tindakbalas yg lambat terhadap satu2 perubahan dalam pasaran. So sapa2 yg nak memberi tunjuk ajar..dlm blog memblog nih..amat la dialu2kan..aku dahulukan dgn ucapan terima kasih..Banyak juga la yg perlu dipertimbangkan dalam proses penulisan blog nih..nak menggunakan bahasa pasar atau bahasa buku...bahasa melayu atau english...tapi setelah dipikir2kan..baik aku menulis dalam bahasa melayu aje..Cintailah Bahasa Kebangsaan Kita..Walaupun dalam bahasa inggeris nampak lebih classy dah bersifat antarabangsa..tapi...aku tulis bahasa melayu jela..biar org2 kite je yang baca..he he he..Aku ade seorang kenalan bernama zain...yang ilmu tatabahasanye agak menarik dan membanggakan jugak la..mungkin hasil dari minat membaca hasil penulisan tempatan..wa bangga sama lu zain..Ok la..nak sambung kerja opis...satu tabiat pulak nak memblog kat pejabat...tak pasal2 je kene carut...tingkatkan produktiviti ye semua...ciao..